Bulut Bilişim

Cost Savings, Security, Flexibility, Mobility, Insight, Increased Collaboration, Quality Control, Disaster Recovery, Loss Prevention, Automatic Software Updates, Competitive Edge, Sustainability

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim, doğrudan aktif kullanıcı yönetimi olmaksızın, özellikle veri depolama (bulut depolama) ve bilgi işlem gücü olmak üzere bilgisayar sistemi kaynaklarının isteğe bağlı olarak kullanılabilirliğidir. Terim, genellikle İnternet üzerinden birçok kullanıcının kullanabildiği veri merkezlerini tanımlamak için kullanılır. Bugün yaygın şekilde kullanılan büyük bulutlar, genellikle merkezi sunuculardan birden çok konuma dağıtılmış işlevlere sahiptir. Kullanıcıyla bağlantı nispeten yakınsa, bir uç sunucu olarak atanabilir.

Özellikler

Çeviklik Bakım Çok kullanıcılık Performans Verim Kullanılabilirlik Ölçeklenebilirlik ve Esneklik Güvenlik İsteğe bağlı self-servis Geniş Ağ Erişimi Kaynak Havuzlama Hızlı Esneklik Ölçülen Hizmet

Hizmet Modelleri

Hizmet olarak altyapı (IaaS).
(IaaS), fiziksel bilişim kaynakları, konum, veri bölümleme, ölçeklendirme, güvenlik, yedekleme gibi temel ağ altyapısının çeşitli düşük düzeyli ayrıntıları çıkarmak için kullanılan yüksek düzeyli Uygulama Programlama Arayüzleri (APIlar) sağlayan, çevrimiçi hizmetleri ifade eder. Bir hipervizör, sanal makineleri misafirler olarak çalıştırır. Bulut işletim sistemi içindeki hipervizör havuzları, çok sayıda sanal makineyi ve hizmetleri müşterilerin değişen ihtiyaçlarına göre yukarı ve aşağı ölçeklendirme yeteneğini destekleyebilir. Linux kapsayıcıları, doğrudan fiziksel donanım üzerinde çalışan tek bir Linux çekirdeğinin izole bölümlerinde çalışır. Linux grupları ve ad alanları, kapsayıcıları izole etmek, güvenli hale getirmek ve yönetmek için kullanılan temel Linux çekirdek teknolojileridir. Hipervizör ek yükü olmadığından, konteynerleştirme sanallaştırmadan daha yüksek performans sunar. Ayrıca, kapsayıcı kapasitesi bilişim yüküyle dinamik bir şekilde otomatik olarak ölçeklenir, bu da aşırı ön hazırlık sorununu ortadan kaldırır ve kullanıma dayalı faturalandırmaya olanak sağlar. IaaS bulutları, genellikle sanal makine disk görüntü kitaplığı, ham blok depolama, dosya veya nesne depolama, güvenlik duvarları, yük dengeleyiciler, IP adresleri, sanal yerel alan ağları (VLAN’lar) ve yazılım paketleri gibi ek kaynaklar sunar.

Konuşlandırma Modelleri

Özel bulut
Özel bulut, ister kurum içinde ister üçüncü bir taraf tarafından yönetilen ve dahili veya harici olarak barındırılan, yalnızca tek bir kuruluş için işletilen bulut altyapısıdır. Bir özel bulut projesi yürütmek, iş ortamını sanallaştırmak için önemli bir katılım ve kuruluşun mevcut kaynaklarla ilgili kararları yeniden değerlendirmesini gerektirir. İşi iyileştirebilir, ancak projedeki her adım ciddi güvenlik açıklarını önlemek için ele alınması gereken güvenlik sorunlarını gündeme getirir. Otomatik işletilen veri merkezleri, genellikle sermaye yoğundur. Alan, donanım ve çevresel kontrollerin tahsis edilmesini gerektiren önemli bir fiziksel ayak izine sahiptirler. Bu varlıkların periyodik olarak yenilenmesi gerekir, bu da ek sermaye giderlerine yol açar. Kullanıcılar ‘‘hala onları satın almak, inşa etmek ve yönetmek zorunda’’ oldukları ve bu nedenle de daha az uygulamalı yönetimden faydalanmadıkları için eleştiri almıştırlar, bu da esasen ‘‘bulut bilişimi bu kadar ilgi çekici bir kavram yapan ekonomik modelden [yoksunluktur]’’.

Genel Bulut
Bulut bilişim yazılımı ve sağlayıcıları karşılaştırması için, bulut bilişim karşılaştırmasına bakınız. Bulut hizmetleri, genel İnternet üzerinden teslim edildiklerinde ‘‘genel’’ olarak kabul edilirler ve ücretli abonelik veya ücretsiz olarak sunulabilirler. Mimari olarak, genel ve özel bulut hizmetleri arasında çok az fark vardır, ancak hizmetler (uygulamalar, depolama ve diğer kaynaklar) birden fazla müşteri tarafından paylaşıldığında güvenlik endişeleri önemli ölçüde artar. Çoğu genel bulut sağlayıcısı, müşterilerin eski veri merkezlerini bulutta yerleşik uygulamalarına güvenli bir şekilde bağlamasına olanak tanıyan doğrudan bağlantı hizmetleri sunar. Güvenlik ve emniyetin yanı sıra çözümlerin işlevselliği, maliyet, entegrasyon ve organizasyonel unsurlar gibi çeşitli faktörler, işletmeler ve kuruluşların bir genel bulut veya yerinde çözüm seçme kararını etkiliyor.

Hibrit Bulut
Hibrit bulut, ayrı varlıklar olarak kalan ancak birbirine bağlı olan, özel bulut veya yerinde kaynaklar gibi bir genel bulut ve özel ortam kombinasyonudur ve çoklu konuşlandırma modellerinin avantajlarını sunar. Hibrit bulut aynı zamanda eşdizimlilik, yönetilen ve/veya özel hizmetler ile bulut kaynakları bağlama yeteneği anlamına da gelebilir. Gartner, hibrit bulut hizmetini farklı hizmet sağlayıcılardan özel, genel ve topluluk bulut hizmetlerinin bir kombinasyonundan oluşan bir bulut bilişim hizmeti olarak tanımlar. Bir hibrit bulut hizmeti, izolasyon ve sağlayıcı sınırlarını aşar, böylece tek bir özel, genel veya topluluk bulut hizmeti olarak sınıflandırılmaz. Başka bir bulut hizmetiyle birleştirme, entegrasyon veya özelleştirme yoluyla bir bulut hizmetinin kapasitesi veya yeteneğini genişletmeye olanak tanır.

Bir Demo İsteyin

Trek ile teknolojiyle tanışın
© 2021 Trek | Tüm Hakları Saklıdır
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram